Brug dit drivhus som orangeri

Drømmer du om at holde sommeren i live i længere tid? Eller vil du gerne være omgivet af duftende citrusplanter i lune omgivelser i din egen have? Så er det måske tid til et orangeri.

Den magiske have

Orangeriet har en lang historie, og mange forbinder orangeriet med drømmen om det eksotiske, og måske endda tropiske, liv. I gamle dage, fik de europæiske dronninger og konger ofte eksotiske planter som gaver fra udlandet, og man var stærkt fascineret af tropiske og varme klimaer, men mange af disse planter kan ikke overleve i den nordiske kulde, der hverken er varm eller mild nok. Ved at skabe et orangeri, kan man dog pludselig også skabe det helt rette klima for eksempelvis citroner og appelsiner, eller ”oranges”, som appelsiner hedder på fransk, hvor ordet orangeri kommer fra.

Forskellen på et drivhus og et orangeri

Et drivhus bruges til alle slags planter og vækster, og primært til dyrkning. Et orangeri kan dog både fungere som en slags vinterhave, et drivhus for mere eksotiske planter og et overvintringssted for fx citroner. Den vigtigste forskel er dog, at et orangeri i høj grad også er et frirum, hvor man kan nyde en kop te eller spise sommermiddagen blandt planter og blomster.

Lav dit drivhus om til et orangeri

Hvis man den heldige ejer af et drivhus, kan man sagtens lave det om til et orangeri ved at ændre på nogle ting. Drivhuset skal helst ikke være for småt, for der skal være plads til havemøbler og meget gerne en lille hyggekrog eller to (hvor man fx kan læse en bog i fred). Gulvet kan også ændres med fliser og velegnede gulvtæpper, og så er noget af det vigtigste i et orangeri en masse blomster og stemning. Man kan med fordel investere i hhv. afskærmning (for skyggens skyld), roser og lys og lanterner. Det handler om at skabe et afslappende sted, der kan give ro og mulighed for socialt samvær ved besøg- et større drivhus kan fx let blive til en ekstra spisestue, hvor man kan nyde familie og venner midt i havens natur og under åben stjernehimmel.

Man kan selvfølgelig også købe et orangeri, hvis man ikke i forvejen har et drivhus, man kan omdanne til orangeri. Et klassisk orangeri forbinder mange med nogle specifikke konstruktioner af drivhuse. Man kan få en masse inspiration ved at kigge på fx Pinterest.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>