Klaverundervisning – hvor lang tid tager det at blive god?

For en nybegynder på klaver er et af de mest populære spørgsmål: Hvor lang tid det egentligt tager at blive dygtig til at spille klaver. Hvor meget klaverundervisning og hvor meget individuel øvelse kræver det? Kræver det flere timers klaverundervisning hver eneste dag i flere år, før man kan spille på et rimeligt højt niveau? Spørgsmålene er mange, og desværre er der ikke noget endeligt eller entydigt svar. Sagen er nemlig den, at det varierer fra person til person.

To personer, som aldrig har rørt et klaver, kan starte til klaverundervisning den samme dag, hvor den ene har lært at spille det meste af Für Elise af Ludwig van Beethoven, inden lektionen er ovre, mens den anden person måske har svært ved at lære tangenternes navne at kende. Med andre ord afhænger det af, hvilket musikalsk talent man fra naturens hånd er velsignet med.

Dog kan alle lære at spille klaver og i den sammenhæng er kompetent klaverundervisning blandt de vigtigste parametre for at blive god. Får du ikke den rette klaverundervisning, kan du se frem til et forløb, der er unødvendigt langt.

De fleste klaverelever tager omkring 2-3 års klaverundervisning, inden de opnår et niveau, hvor man kan beskrive sig selv som kompetent på klaveret.

Typiske elementer i begynder klaverundervisning

  • klaverets opbygning – lær de hvide og sorte tangenter og tonerne at kende
  • teknik – hvordan sidder du bedst ved klaveret og hvordan holder du hænderne, når du spiller?
  • noder - hvordan ser melodien ud når man skriver den ned på papir?
  • akkorder - hvad hedder dur og mol akkorderne og hvordan spiller du dem?
  • gehørspil - brug dine ører og medfødte musikalitet
  • øvevaner - hvordan får du det sjovt med at øve og hvordan bliver du hurtigt god til klaver?

De fleste, der starter på klaverundervisning udvikler en passion, som har en meget positiv effekt på, hvor lang tid forløbet tager.

Jo mere passioneret du er, desto kortere tid tager det at blive dygtig. Hvis du er seriøs omkring det, er det en rigtig god idé at kombinere klaverundervisning med masser individuelle øvetimer hjemme ved dig selv.

Du kan læse mere her om folks personlige beretninger i forhold til hvor let/svært det er at mestre klaveret.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>